Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

3. april 2006

Hvaler kommer i overgangsalderen

Indtil for ganske nylig har det været god latin, at menneskehunner var de eneste dyr, som kom i overgangsalderen, altså at deres evne til at formere sig forsvandt, men at de iøvrigt levede videre. Biologisk set er det ikke almindeligt, at dyr lever længere end deres formeringsdygtige periode, men for en social art som mennesket, har ældre hunner uden tvivl engang kunnet bidrage med vigtig viden og erfaring indsamlet gennem et helt liv, som har kunnet komme hele familien/flokken/stammen til gode.

Undersøgelser af vækst, formering og dødelighed hos grindehvaler har imidlertid vist, at de må opleve et tilsvarende fænomen. Grindehvaler formerer sig kun indtil de er omkring 40 år gamle, men de kan leve både 20, 30 og 40 år længere end det. Nu er det rent praktisk ikke så så nemt at tage blodprøver på grindehvaler, så man kan vurdere deres hormonelle tilstand, men der sker formentlig det samme i dem, som der sker i kvinder, der kommer i overgangsalderen. Hele formeringssystemet er meget kompliceret og energikrævende at opretholde, så der er ingen grund til at beholde det, hvis det ikke skal bruges mere.

Man ved endnu ikke hvad gamle grindehvalhunner kan gøre for at hjælpe deres flok med at overleve, men formentlig har de også opsamlet vigtige erfaringer.

De senest indberettede arter i Naturbasen: