Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

31. juli 2016

Svalehale på spring som ynglesommerfugl

Den store indflyvning af svalehaler, som fandt sted i de varme østenvinde i maj, har tilsyneladende givet pote. Først blev en håndfuld larver fundet langs en sti ved Gentofte Sø. Trods alle indsatser for at passe på larverne, herunder en transplantering til en utilgængelig ø i søen, forsvandt larverne sporløst. Det er uvist, om de blev indsamlet af en enlig galning, eller om de led en mere naturlig skæbne, men der kommer næppe svalehaler på vingerne dérfra.

I går fandt Ole Christian Olesen og Carl Skovbjerg Johnsen fra Aulum, som i forvejen har vundet stor hæder for enestående iagttagelser og fotodokumentation af ulv på Ovstrup Hede, en enlig larve af svalehale på vild gulerod i Hodsager Plantage NV for Herning. Sådan en larve stammer naturligvis fra et æg, som næppe er det eneste, der er blevet lagt af en svalehale-hun for godt to måneder siden. Der kan med andre ord sagtens gemme sig flere svalehalelarver derude. Det vil ikke helt kunne udelukkes, at larverne efter endt puppetid forvandler sig til nye svalehaler midt i august, men normalt har arten kun en generation på vore kølige breddegrader, og svalehalerne overvintrer derfor som puppe.

Hold øje derude! Vi står måske på nippet til en genindvandring af svalehale som dansk ynglesommerfugl; en særdeles glædelig begivenhed i en ellers noget deprimerende fortælling om de danske dagsommerfugle.

Og ikke mindst: Tillykke til finderne.

www.fugleognatur.dk/gallery...


Foto: Larven fra Hodsager Plantage. Foto: Carl Johnsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: