Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

3. februar 2003

Derfor synger rødhalsen først om morgenen

Fugle, der har store øjne begynder at synge tidligere om morgenen end arter, hvis øjne er mindre. Dette skyldes, at fugle med store øjne ser bedre i skumringen.

De fleste har nok bemærket, at nogle fuglearter indleder morgensangen tidligere end andre. Britiske forskere har nu undersøgt, hvorfor for eksempel rødhalsen er blandt de første til at indlede morgensangen, mens bogfinke høres langt senere. Forskerne målte lysintensiteten og tidspunktet for starten på morgensangen hos 57 europæiske fuglearter. Det viste sig, at fugle med store øjne indledte morgensangen tidligere end arter med samme kropsstørrelse, men med mindre øjne.

Forskerne mener, at dette kan have flere årsager. Fuglene bruger sangen til at forsvare deres territorium og tiltrække potentielle mager, men modsat kan sangen også tiltrække rovdyr. Fuglene indleder derfor ikke morgensangen før de er istand til at se eventuelle rovdyr nærme sig. De lyse timer er bedre at bruge på at søge føde end at synge, så jo tidligere på dagen fuglen kan indlede sangen, jo tidligere kan den begynde at søge føde.

Så når rødhalsen indleder morgensangen tidligere end for eksempel bogfinken, skyldes det ganske enkelt, at rødhalsen kræver mindre lys for at kunne se sine fjender.

Kilde: Thomas, R. J. et al. Eye size in birds and the timing of song at dawn. Proceedings of the Royal Society of London B, 269, 831 - 837, (2002).

De senest indberettede arter i Naturbasen: