Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

13. april 2015

Guide til fotografering med Naturbasens

Her er et par forslag til hvordan de bedste chancer for en artsbestemmelse opnås, når du indsender et foto med "Hvad er det?"-funktion på Naturbasens App. Skriv gerne dine egne ideér til forbedringer som kommentarer herunder.

Fugle:

Tag et så skarpt billede som muligt. Skriv i kommentaren hvor stor fuglen er (sammenlign evt. med en solsort eller høne). Beskriv også de kendetegn der ikke ses tydeligt på billedet. F.eks. fjerdragten eller fuglens sang.

Pattedyr:

Jo mindre dyret er, jo vigtigere er det at få detaljer med. Skriv i kommentaren hvor stort dyret er (sammenlign evt. med en mus, kat osv.) og om der er andre iøjefaldende kendetegn du ikke kunne få med på dit foto.

Krybdyr og Padder:

Chancerne for en bestemmelse er størst hvis hele dyret er med på dit foto. Skriv i kommentaren hvilke farver/mønstre du så på dyret samt hvor stort det ca er.

Dagsommerfugle og natsommerfugle:

Få så mange detaljer med som muligt. Det er i nogle tilfælde vigtigt at mindst én hel vinge kan ses. Den bedste chance her er at få et så skarpt billede som muligt. Tag billedet af dyret lige oppefra og ned. Skriv i kommentaren hvor stort dyrets vingefang er, hvilken plante dyret var på (hvis muligt) og om der er andre iøjefaldende kendetegn du ikke kunne få med på dit foto.

Sommerfuglelarver og andre larver:

Hvis der er mere end ét individ Er det optimalt med et foto der viser dyrene fra forskellige vinkler og gerne så tæt på som muligt. Herunder rygfoto, sidefot, hovedet og nakkeskjold, evt analskjold - evt andre bemærkelsesværdige attributer: Knaster, pletter osv. Skriv i kommentaren hvor lang du mener larven er samt hvilken plante du tror larven sidder på og en beskrivelse af habitatet. Hvis du kun kan fotografere et enkelt individ er det omtimalt at beskrive de ovenstående attributer i kommentarfeltet.

Guldsmede, biller, næbmunde, tovinger, årevinger, græshopper, spindlere:

Tag så skarpt et billedet som muligt af dyret lige oppefra og ned (fra siden hvis det er en græshoppe). Skriv i kommentaren hvor langt dyret er og om der er andre iøjefaldende kendetegn du ikke kunne få med på dit foto samt evt. hvilken plante dyret sad på.

Karplanter:

Hvis der er blomster - Tag et så skarpt billede som muligt af blomsten.

Hvis der ikke er blomster - Tag et billede af den vegetative del (blade) eller af en frøstand.

Svampe:

Tag et billede så begge sider af svampen kommer med. En svamp der ligger med oversiden opad og ved siden af en svamp der ligger med lamellerne opad.

Skriv i kommentaren hvor høj/bred svampen er, hvad den vokser på og om der er andre iøjefaldende kendetegn du ikke kunne få med på dit foto.

Mosser:

Tag et billede så tæt på som dit kamera kan fokusere. Skriv i kommentaren hvor/på hvad mosset vokser.

Laver:

Tag et billede så tæt på som dit kamera kan fokusere. Skriv i kommentaren hvor/på hvad laven vokser.

Bløddyr:

Få så meget af dyret med som muligt. Skriv i kommentaren hvor stort dyret er og om der er andre iøjefaldende kendetegn du ikke kunne få med på dit foto. F.eks. læben/mundingen på en snegl hvis dette er tilfældet.

Fisk:

Et billede af fisken fra siden er det bedste hvis dette er muligt. Skriv i kommentaren hvor stort dyret er og om der er andre iøjefaldende kendetegn du ikke kunne få med på dit foto.

Alger:

Se om du kan få et billede af hele algen hvor forgreningen og formeringsorganer (hvis disse er tilstede) er med. Skriv i kommentaren hvor stor algen er, hvad den sad fast på og om der er andre iøjefaldende kendetegn du ikke kunne få med på dit foto.Foto: Karplante og løbebille bestemt i Naturbasen

De senest indberettede arter i Naturbasen: