Artsleksikon

Vælg en familie og klik dig frem til den art du leder efter, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af ordenen

Traditionelt opfattet omfatter ordenen vist 5 danske arter fordelt på 2 familier. De kendes på, at hovedet er snudeagtigt forlænget. Betegnelsen skorpionfluer skyldes, at bagkropspidsen hos hannerne i familien Panorpidae (egl. skorpionfluer) er opsvulmet og opadbøjet, så det ligner halen af en skorpion.

Skorpionfluerne er insekter med fuldstændig forvandling. Æggene lægges på jord eller mos, og larverne, der minder om sommerfuglelarver, lever af rådne plantedele, døde insekter eller mos.

Forskning inden for de senere år har påvist, at lopper (traditionelt regnet som en selvstændig orden: Siphonaptera) har deres nærmeste slægtninge inden for ordenen Mecoptera.

Lopper er højt specialiserede insekter, som er blodsugende parasitter på fugle og pattedyr. De er sideværts sammentrykte og har kraftige springben. Larverne lever af organiske rester.

Der er kendt ca. 40 arter af lopper i Danmark.

Skorpionfluer i bred forstand (incl. lopper) udgør sammen med tovinger (ordenen Diptera) overordenen Antilophora. Denne er søstergruppe til overordenen Amphiesmenoptera, som består af ordenerne vårfluer (Trichoptera) og sommerfugle (Lepidoptera).

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.



De senest indberettede arter i Naturbasen: