Artsleksikon

Vælg en familie og klik dig frem til den art du leder efter, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af ordenen

Kakerlakker er ret flade insekter med lange antenner og nedadrettede bidende munddele. Forbrystets overside er udvidet til et skjold, som ofte dækker hovedet. Forvingerne er læderagtige, og bagvingerne er hindeagtige. Hos hunner kan vingerne være reducerede. De veludviklede løbeben har torne, og i bagkropsenden er der et par cerci.

Kakerlakker har ufuldstændig forvandling. Æggene lægges i en ægkapsel, som består af et sekret, som hunnen udskiller ved æglægningen, og som størkner ved kontakt med luften. Hos nogle arter bærer hunnen på den indtil ungerne, som ligner miniature-kakerlakker, klækkes.

Kakerlakkernes nærmeste slægtninge er knælere (Mantodea), (som også lægger æg i ægkapsler) og termitter (Isoptera). De samles undertiden i en enkelt insektorden: Dictyoptera.

Der er kun få hjemmehørende kakerlak-arter i Danmark, men en mængde trives indendørs (som skadedyr) i f.eks. bagerier, zoologiske havers tropeafdelinger m.v.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: