Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

23. august 2015

Vagn Alstrup er død.

Det var med bestyrtelse og stor sorg, at jeg for et par dage siden fik besked om, at Vagn Alstrup i den forgangne uge er afgået ved døden.

Jeg har efter aftale med Vagns lillebror påtaget mig at informere jer, der bruger eller læser med på lav-forummet her på Fugle og Natur.

Vagn betød uerstatteligt meget for en stor del af os lav-amatører, som han de senere år havde "taget under sine vinger" og arrangeret feltlejre og BIOWIDE-kurser for. Han var en vennesæl person, der nok havde kanter, men først og fremmest et stort pædagogisk hjerte han demonstrerede for os. Talrige aftener på kurserne hjalp han os på bedste vis med at navigere gennem de svære nøglepunkter, når vi prøvede at bestemme dagens kollektioner.

Vagn var en yderst kompetent lichenolog, der såvel i felten som i laboratoriet var på hjemmebane. Hans hukommelse og tålmodighed med at forklare forskellene på laverne, var suveræne evner at have, når vi var af sted på turene.

Som et særligt fagligt felt, var han på verdensplan en af de fremmeste kendere af svampe, der parasiterer laver; de såkaldt lichenicole svampe. Han ar altid meget interesseret, når vi fandt laver, der var "syge at se på" fordi der måske var tale om angreb af en af denne type svamp.

Ud over sin enorme biologiske faglighed, var Vagn et meget vidende menneske med stort udsyn. Han havde særligt stor indsigt i østafrikanske samfundsforhold, men bredte sin rejseinteresse ud over en lang række lande; han var turguide for en række turistrejser til eksotiske destinationer. En tur til Mongoliet var så småt i støbeskeen, inden Vagn døde.

Det er et stort tab ikke mere at skulle afvente Vagns gode svar, hvad enten det var her på F&N, eller svar på de lav-indsamlinger, man altid var velkommen til at sende ham, og som han beredvilligt altid redegjorde for.

Personligt vil jeg også huske de stunder, hvor Vagn gav sig tid til "samtaler på tomandshånd" og for at han åbnede for den chance det var for min kone og jeg i sommeren 2014 at være en del af et privat rejseselskab, der i tre uger rejste rundt i hans andet hjemland, Tanzania. En i sandhed fantastisk og uforglemmelig oplevelse, takket være Vagns store indsats og omfattende indsigt.

Tankerne går til Vagns efterladte kone og til Vagns nærmeste familie.

Æret være Vagns minde.

I sorg Lars Jørgen


De senest indberettede arter i Naturbasen: