Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

Spisende honningdug, nektar fra skærmplanter eller ivrigt søgende efter værter, kan man i næsten al slags natur støde på arter fra den store snyltehvepsefamilie Ichneumonidae - selv om vinteren kan man møde flere af de større hunhvepse overvintrende under bark eller i mos. Hvepsene parasiterer andre hvirvelløse dyrs larver eller pupper. Typiske værter er Coleoptera (biller), Hymenoptera (hvepse) og Lepidoptera (sommer- og natsommerfugle), men også edderkopper står for skud. Hvepsene lægger deres æg enten i eller på værten, som med tiden bliver spist levende - en adfærd der har inspireret visse gyserfilm. Underfamilien Mesochorinae er endda hyperparasitter idet de lægger deres æg indeni andre ichneumonidaelarver. Hvis du har mulighed for at opgive værtsinformation med dine ichneumonidaefund på fugleognatur ville det være værdsat, da sådan info stadig er emne for research. 24.000 arter er blevet beskrevet verden over men det skønnes at der totalt findes mellem 60.000 og 100.000 - mere end nogen anden hvepsefamilie. I Danmark har vi, ifølge Allearter.dk, fundet tæt ved 1.600 arter.

Voksne Ichneumonidaehvepse har mange af de samme træk som andre hvepse: hvepsetalje, to par vinger, et par store øjne og tre lysfølsomme øjne på toppen af hovedet (ocelli). Størrelsen på disse dyr spænder mellem få millimeter til flere centimeter, hvor den flotte Stor sabelhveps hører til blandt de største herhjemme. Af detaljer der adskiller Ichneumonidae fra typiske bier og gedehamse (Aculeata: Vespoidea og Apoidea) kan nævnes at snyltehvepsene oftest har 16 eller flere antenneled hvor de andre har 13 eller færre. Også brugen af brodden er anderledes. Gedehamsene og bierne bruger deres brod til at stikke i forsvar, mens snyltehvepsenes brod bliver brugt som læggebrod for deres æg. Dog kan de store arter med kort læggebrod godt give et ubehageligt men ufarligt stik. Hannerne har ingen brod.

Hvordan adskiller man så Ichneumonidae fra sin store søstersnyltehvepsefamilie Braconidae? Selvom man med tiden kan lære at genkende visse adskillende træk i felten, er der nogle typiske nøgleforskelle. Det nemmeste er årerne i vingerne. Kort og nørdet sagt har ichneumonidae i forvingen tilstedeværelsen af åren 2m-cu, men mangler åren 1Rs+M.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.



De senest indberettede arter i Naturbasen: