Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

En stor familie bestående af 8 slægter med over 1000 arter. De fleste arter er træer, kun enkelte er buske, og mange er stedsegrønne. De er vidt udbredt over hele klodens tempererede og subtropiske zoner og i tropernes bjergegne.

Bladene er stilkede og sidder spredt. Hanblomsterne sidder i rakler eller aks. Hunblomsterne sidder enten enligt eller tre sammen, eller i aks ved grunden af hanblomsterne. Alle har vindbestøvning. Ægte kastanie har også insektbestøvning. Frugten er en nød, der helt eller delvist er omsluttet af et hylster eller en skål. De sætter typisk frø i ekstra store mængder hvert 2-4 år, og de store frugter fortæres og spredes af dyr.

I Europa findes 3 slægter med knap 30 arter.

I Danmark er kun bøg, stilkeg og vintereg naturligt hjemmehørende. Det er alle store træer med en højde på ofte over 30 meter i sluttet skov og med en diameter på over 1 meter for bøg og op mod 2 meter eller mere for store gamle ege. Bøg og eg udgør hovedbestanddelen af vore skove sammen med Rød-Gran.

Fra Nordøstamerika er rødegen indført og anvendes som gavntræ i vore skove og som prydtræ i parker m.m.

Ægte kastanie er indført fra Sydeuropa og plantet hist og her som et eksotisk islæt.

Fra Sydamerika kommer sydbøgen. Den er kun plantet få steder som prydtræ.

Med de stigende temperaturer vil træer som ægte kastanie, frynseeg, duneg og evt. steneg sikkert finde en større udbredelse.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: