Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Egon Krogsgaard
    Foto: Egon Krogsgaard
  • Fotograf: Egon Krogsgaard
    Foto: Egon Krogsgaard
  • Fotograf: Frank Overgaard Nielsen
    Foto: Frank Overgaard Nielsen

Atlas

: Cantharis figurata overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: 6-8 mm. Kroppen er gullig, normalt med sorte sider på baghovedet samt en sort plet på pronotum med M-formet forrand. Scutellum er sort. Undersiden er overvejende sort. Følehornene er sorte med rødlig rod. Benene er rødlige med mørkere lår, knæpartiet er altid rødligt.

Pronotum er ofte svagt tilsmalnet fremefter, siderne er svagt rundede og baghjørnerne er normalt tydeligt markerede samt lidt stumpvinklede.

Cantharis figurata
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Egon Krogsgaard

Variation

: Meget varierende i farvetegningen. Hovedet kan være mørkere end beskrevet ovenfor, således at kun den forreste del er gullig. Pronotumpletten (hvis denne er til stede) kan variere en del i udstrækning. Sjældent kan pronotum være overvejende mørkt med kun smalt lysere sider.

Forveksling

: Både eksemplarer med ensfarvet lyst pronotum og normaltfarvede eksemplarer (med pronotumplet) ligner Cantharis rufa rigtig meget, da denne kommer i næsten identiske farvevarianter. Den adskilles lettest ved normalt at være væsentligt større (8-11,5 mm). Derudover har den kraftigere kropsform, forholdsvist større pronotum og næsten altid lyst scutellum.

Cantharis decipiens kan også forveksles, men adskilles let ved at have helt lyse for- og midtlår samt anderledes formet pronotumplet, som blandt andet ikke har M-formet forrand. Artsbeskrivelse: www.naturbasen.dk/art?id=7345

Den mindre Rhagonycha limbata (4-6 mm) kan ligne, men har helt sort hoved og ligeledes anderledes formet pronotumplet. Artsbeskrivelse: www.naturbasen.dk...rhagonycha-limbata

Eksemplarer med ensfarvet lyst pronotum kan forveksles med C. pallida og cryptica, men hos dem er scutellum lyst og lårene er lyse med normalt mørkt knæparti på bagbenene.

Udbredelse

: Arten er kendt fra alle dele af landet og er almindelig.
Cantharis figurata - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Fra midten af maj til midten af juli

Tidsmæssig fordeling

af Cantharis figurata baseret på Naturbasens observationer:
Cantharis figurata - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Cantharis figurata - månedlig fordeling

Biologi

: Blødvinger tilbringer vinteren som store larver (sneorm), som gerne træffes oven på sneen i milde perioder, formentlig fordi det er en let fremkommelig vandringsvej. Larverne såvel som de voksne lever som rovdyr.

De voksne biller flyver tungt og er ganske lette at fange. De tilbringer megen tid i f.eks. skærmblomster, hvor de går på jagt og parrer sig.

Litteratur brugt til denne beskrivelse
Viktor Hansen, 1938: Danmarks Fauna 44 - Biller X. Blødvinger, klannere m.m.

www.naturespot.org.uk...Soldier-beetles-v1.pdf

Biologi-afsnittet er kopieret fra: www.naturbasen.dk/art?id=3849

De senest indberettede arter i Naturbasen: