Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Keld Skytte Petersen
    Foto: Keld Skytte Petersen
  • Fotograf: Per  Schans Christensen
    Foto: Per Schans Christensen
  • Fotograf: Jan Pedersen
    Foto: Jan Pedersen

Kendetegn

: 14-16 cm, vingefang 21-25 cm, vægt 24-32 g. Lille kraftigt bygget spurvefugl. Hunnen ensfarvet grå og brunstribet. Hannen har grå isse, brune hovedtegninger, hvidlige kinder og sort hagesmæk. Næbbet er sort i yngletiden. Ellers gulligt som hunnens.
Gråspurv
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Per Schans Christensen

Variation

: Næbbets farve, ellers ingen.

Kan hybridiserer med Skovspurv.

Forveksling

: Skovspurv. Skovspurven har brun isse og en tydelig sort plet på den hvide kind. Hagesmækken mindre. Jernspurv. Jernspurven er noget mere spinkel med markant mindre næb. Gråt hoved og bryst med mørke længdestriber.

Udbredelse

: Med en bestand på 500 000 til 1 000 000 ynglepar, er det en af danmarks talrigeste fugle. Er dog gået en del tilbage, først i 70erne og senest i 90erne, så man i dag mener antallet ca er halveret.

Udbredt i det meste af verden. Indført med stor succes i Sydamerika, Australien og New Zealand i midten af 1800-tallet, for at nybyggerne skulle føle sig hjemme.

Gråspurv - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Hele året

Tidsmæssig fordeling

af Gråspurv baseret på Naturbasens observationer:
Gråspurv - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Gråspurv - månedlig fordeling

Biologi

: Gråspurve får 2-3 kuld om året med 4-6 æg i. Rugetiden er 11-14 dage og ungerne er flyvefærdige efter 14 dage på reden.

Udprægede flokdyr, der altid søger føde i større eller mindre grupper. Hyppig og, for de fleste, velkendt gæst ved foderbrættet om vinteren.

Gråspurvepar holder sammen hele livet og bliver stort set i det samme område.

Levested

: Knyttet til mennesket. På småøer hvor der ikke bor mennesker, ses den ikke.

De senest indberettede arter i Naturbasen: